Δημοσιεύτηκε

Ανακοίνωση Δημοπρασίας: "Σπάνια Βιβλία, Έγγραφα και Χαρακτικά" 17 Ιουνίου 2009

΄Ενα αντίτυπο της πρώτης αξιόπιστης απεικόνισης της Αθήνας θα δημοπρατηθεί στην προγραμματισμένη για τις 17 Ιουνίου δημοπρασία σπάνιων βιβλίων, εγγράφων, φωτογραφιών και χαρακτικών του οίκου «Π. Βέργος». Πρόκειται για τη χαλκογραφία μεγάλων διαστάσεων (69 x 145,5 εκ.) που χαράχθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα με βάση σχέδιο του Γάλλου περιηγητή Louis-Francois Cassas. Ο Cassas ήταν μέλος της ομάδας λογίων και καλλιτεχνών που συνόδευσαν τον κόμη Choiseul-Gouffier στην Κωνσταντινούπολη κατά την εκεί εγκατάστασή του ως πρεσβευτή της Γαλλίας. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα τον Αύγουστο του 1784, όταν το πλοίο που τους μετέφερε αγκυροβόλησε λόγω αντιθέτων ανέμων στη Μακρόνησο. Ο Cassas είναι ο μόνος από τους Γάλλους ταξιδιώτες της εποχής του που άφησε ολοκληρωμένες συνθέσεις από την Αθήνα. Στο έργο του η συμμετοχή της φαντασίας υποχωρεί για χάρη της ακριβούς αποτύπωσης της πραγματικότητας, ενώ το ενδιαφέρον του δεν περιορίζεται στα αρχαία ερείπια αλλά επεκτείνεται και στη σύγχρονη ζωή. Η πανοραμική άποψη της Αθήνας θεωρείται η πρώτη του είδους στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να δοθεί μια πιστή εικόνα της πόλης. Το αντίτυπο της δημοπρασίας είναι επιχρωματισμένο με το χέρι και θα προσφερθεί με εκτίμηση 20-30.000 ευρώ.

Στα έντυπα βιβλία της δημοπρασίας ξεχωρίζει ένα θαυμάσιο αντίτυπο της συναγωγής αρχαίων γραμματικών συγγραφέων με τίτλο «Θησαυρός: Κέρας Αμαλθείας και κήποι Αδώνιδος», που τύπωσε ο περίφημος ελληνιστής και τυπογράφος ΄Αλδος Μανούτιος (Βενετία 1496). Το αντίτυπο της δημοπρασίας είναι πολυτελώς δεμένο με κόκκινο μαροκινό δέρμα και προέρχεται από τη βιβλιοθήκη του λόρδου Spencer (1758-1834), ενός από τους μεγαλύτερους Άγγλους βιβλιόφιλους. ΄Εχει εκτιμηθεί 20-30.000 ευρώ.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης σπάνιες εκδόσεις από την περίοδο του νεοελληνικού διαφωτισμού, πρωτότυπες επιστολές αγωνιστών της Επανάστασης, πρώτες εκδόσεις νεοελληνικής λογοτεχνίας, ταξιδιωτικά βιβλία 17ου-19ου αιώνα, εικονογραφημένες εκδόσεις σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, κ.ά.

Προσθήκη σχολίου

επιστροφή στην κορυφή

Πωλήσεις

Για άμεσες αγορές βιβλίων και έργων τέχνης μπορείτε να δείτε τους καταλόγους πωλήσεων με σταθερές τιμές που έχουμε διαθέσιμους στην ιστοσελίδα μας www.vergossales.com.

Επικοινωνία

Νεοφύτου Δούκα 10
106 74
Αθήνα
T: +30 210 3614897
F: +30 210 3620382