Δημοσιεύτηκε

Ανακοίνωση Δημοπρασίας: "Σπάνια Έγγραφα, Βιβλία, Χαρτονομίσματα και Χαρακτικά" 20 Ιανουαρίου 2010

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Ένα εξαιρετικό αντίτυπο της πρώτης έκδοσης των έργων του Πλάτωνα περιλαμβάνεται στην προσεχή δημοπρασία του οίκου «Π. Βέργος».

Τα άπαντα του Πλάτωνα τυπώθηκαν για πρώτη φορά το 1513 στη Βενετία από τον διάσημο τυπογράφο ελληνικών κειμένων ΄Αλδο Μανούτιο. Τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Κρητικός λόγιος Μάρκος Μουσούρος που θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος ελληνιστής της εποχής του. Ο ΄Αλδος εξασφάλισε για τις ανάγκες της έκδοσης τα καλύτερα σωζόμενα χειρόγραφα των πλατωνικών διαλόγων και το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο του μεγάλου φιλοσόφου. Η έκδοση των απάντων του αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία των γραμμάτων της Αναγέννησης. Το αντίτυπο της δημοπρασίας έχει δεθεί στην Αγγλία γύρω στα 1800 και διατηρείται σε αρίστη κατάσταση.

Στην ίδια δημοπρασία θα προσφερθούν μεταξύ άλλων ένα αντίτυπο της Φυσικής του εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή (Βιέννη 1790), σπάνια χειρόγραφα και επιστολές (του Θ. Κολοκοτρώνη, του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄, του Βίκτωρος Ουγκώ, του Αλέξανδρου Δουμά, του Γεωργίου Αβέρωφ, του Γιάννη Ρίτσου, κ.ά.), καλλιτεχνικές αφίσες των αρχών του 20ού αιώνα (του Νικηφόρου Λύτρα, του Παύλου Μαθιόπουλου και του Νικολάου Λύτρα) και μοναδικά δοκίμια ελληνικών χαρτονομισμάτων του 19ου αιώνα προερχόμενα από τα αρχεία των εταιρειών που είχαν αναλάβει την εκτύπωσή τους.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 20 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Athens Plaza της πλατείας Συντάγματος.

Φωτογραφικό Υλικό

Λεζάντες φωτογραφιών που συνοδεύουν το δελτίο τύπου:

[25] Τα ΄Απαντα του Πλάτωνα (Βενετία 1513)

[79] Επιστολή του βασιλιά της Βαυαρίας προς τον Μιχαήλ Σούτσο (11 Ιανουαρίου 1827)
[382] Αφίσα του Νικολάου Λύτρα φιλοτεχνημένη μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1918)

[394] Δοκίμιο χαρτονομίσματος της εποχής του ΄Οθωνα (π. 1860)

Προσθήκη σχολίου

επιστροφή στην κορυφή

Πωλήσεις

Για άμεσες αγορές βιβλίων και έργων τέχνης μπορείτε να δείτε τους καταλόγους πωλήσεων με σταθερές τιμές που έχουμε διαθέσιμους στην ιστοσελίδα μας www.vergossales.com.

Επικοινωνία

Νεοφύτου Δούκα 10
106 74
Αθήνα
T: +30 210 3614897
F: +30 210 3620382