Quantcast

Nelly’s: Η πρώτη έκθεση με το έργο της κορυφαίας φωτογράφου στο Μουσείο Μπενάκη

11 Ιαν 2023
Nelly’s: Η πρώτη έκθεση με το έργο της κορυφαίας φωτογράφου στο Μουσείο Μπενάκη

Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), Χορεύτριες της Σχολής Mary Wigman στη Σαξονική Ελβετία, 1922-23 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

 

Γράφει η Αργυρώ Μποζώνη
Πηγή: LIFO

Από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 23 Ιουλίου το Μουσείο Μπενάκη τιμά την κατά κόσμον Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, τη Nelly’s, μια φωτογράφο που άσκησε τη δική της επιρροή στην ιστορία της φωτογραφίας.

Η Nelly’s, διάσημη για πλήθος φωτογραφιών σε εξώφυλλα και δημοσιεύσεις μεγάλων διεθνών περιοδικών, όπως το LIFE και το γαλλικό «Illustration», εμπνεύστηκε από την Ελλάδα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μια από τις πιο γνωστές σειρές φωτογραφιών της είναι αυτές των Δελφικών Εορτών του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού αλλά και οι δυο γυμνές φωτογραφίσεις που έκανε στην Ακρόπολη το 1928 και το 1929 που θεωρήθηκαν σκάνδαλο στη συντηρητική κοινωνία του μεσοπολέμου.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της φωτογράφου και πενήντα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας των Φωτογραφικών Αρχείων του, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, διοργανώνει την αναδρομική της έκθεση και επανασυστήνει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό.

Γεννημένη στο Αϊδίνι και με σπουδές φωτογραφίας στη Δρέσδη, σε ηλικία μόλις 25 ετών έφτιαξε το πρώτο της εργαστήριο επί της οδού Ερμού και ασχολήθηκε με τη φωτογράφιση πορτρέτων και θεματικών ενοτήτων κατ' ιδίαν ή επί παραγγελία του τότε υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με πορτρέτα προσφύγων αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής όπως ο Κωστής Παλαμάς και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το 1936 μετέβη στο Βερολίνο για να φωτογραφίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ξέσπασμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου τη βρήκε στις ΗΠΑ, όπου έμεινε αναγκαστικά σχεδόν 27 χρόνια από το 1939 μέχρι το 1966.

Με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα, επιχειρείται η παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, την άφιξή της στην Αθήνα και τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης έως το 1966, όταν πια συνταξιοδοτήθηκε μετά από εικοσιεπτά χρόνια ακούραστης εργασίας στη Νέα Υόρκη.

 

Nelly’s: Η πρώτη έκθεση με το έργο της κορυφαίας φωτογράφου στο Μουσείο Μπενάκη

(Nelly’s), Από τη σειρά «Constructions and Buildings in New York», Απρίλιος 1956 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

 

Η κατανομή του έργου της σε υποενότητες αποδίδει το πλούσιο εύρος των θεμάτων που απασχόλησαν τον φακό της κατά τη διάρκεια των σαράντα πέντε χρόνων ενασχόλησής της με το μέσο. Φωτογραφίες γνωστές από τις πολλαπλές δημοσιεύσεις τους στο παρελθόν συμπληρώνονται με νέες, άγνωστες έως σήμερα, σε μια προσπάθεια να εκπροσωπηθούν οι διαφορετικές αισθητικές τάσεις που υιοθέτησε και οι πολυάριθμες τεχνικές, ασπρόμαυρης αλλά και έγχρωμης φωτογραφίας, με τις οποίες πειραματίστηκε.

Η έκθεση πλαισιώνεται από περιοδικά, αφίσες και επιστολικά δελτάρια, συμβάλλοντας στην κατανόηση της χρήσης των φωτογραφιών της στην εποχή της, από σπάνιο κινηματογραφικό υλικό και δείγματα του φωτογραφικού εξοπλισμού που μεταχειρίστηκε στην Ελλάδα και την Αμερική.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138, σε επιμέλεια  της Αλίκης Τσίργιαλου και σε σχεδιασμό της Ναταλίας Μπούρα και αφιερώνεται στην Αιμιλία Γερουλάνου και τον Άγγελο Δεληβοριά.

23/02 έως τις 23/07/2023
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα
Εισητήρια 9 €, 12 €
Δυνατή η προαγορά εισιτηρίου μέσω tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

Γράφει η Αργυρώ Μποζώνη
Πηγή: LIFO