Δημοπρασία από τη συλλογή έργων τέχνης του Χρύσανθου Πανά
Γράφει o Γιώργος Μυλωνάς
Πηγή: Liberal.gr
Πριν από δύο χρόνια είχε παρουσιάσει τμήμα της συλλογής του στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Γνωστός για τη δημιουργία ή την αναβίωση εμβληματικών χώρων στο κέντρο και στην αθηναϊκή Ριβιέρα, ο εξωστρεφής συλλέκτης Χρύσανθος Πανάς μοιράζεται πάλι έργα της συλλογής του, αυτή τη φορά για φιλανθρωπικό σκοπό. Έργα μεγάλων δασκάλων, άξιων μαθητών τους και σημερινών δημιουργών πρόκειται να εκτεθούν στο φουαγιέ του Θεάτρου Παλλάς από 28 έως 31 Μαρτίου, προτού δημοπρατηθούν από τον Ανδρέα Βέργο. Μέρος των εσόδων της πώλησης θα διατεθεί για την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ).
Εκτός από πίνακες ζωγραφικής και κατασκευές, η συλλογή συγκεντρώνει και πολλές φωτογραφίες, όπως το έργο «Αλίκη» (2002) του Πάνου Κοκκινιά στην αρχική εικόνα. Από έναν κατάλογο με 103 λαχνούς, ξεχωρίσαμε εφτά επιλογές, βασισμένες στην αρχική τιμή, την ποιότητα και την υπογραφή του καλλιτέχνη.
Δεν έχει περάσει καιρός από την τελευταία δημοπρασία του Βέργου, όπου το έργο του Απόστολου Γεωργίου βρισκόταν ανάμεσα σε αυτά με την πιο υψηλή ζήτηση. Φιλοτεχνημένο το 2011, είναι μικρό σε διάσταση (27x19 εκ.) εκφράζει όμως το πνεύμα και τον τρόπο του δημιουργού. Είναι πλήρες. Ξεκινά στα 1.800 ευρώ και η εκτίμησή μας είναι ότι θα αλλάξει χέρια για περισσότερα από 5.000 ευρώ (λαχνός 62).
Χωρίς τίτλο έργο του Απόστολου Γεωργίου, φιλοτεχνημένο το 2011
Πρόσφατα έδειξε την τελευταία του δουλειά στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Εμπορικά ο Γιάννης Αδαμάκης είναι ένα όνομα που βρίσκεται σταθερά ψηλά, χωρίς μεταπτώσεις. Αυτό φανερώνει, όχι μόνο ότι έχει κοινό που τον ακολουθεί, αλλά κι ότι δεν κάνει εκπτώσεις στη δουλειά του. Ένα υπαινικτικό πορτρέτο από το ’96 (60x50 εκ.) εκτιμάται από 2.000 έως 3.000 ευρώ (λαχνός 8).
Γιάννης Αδαμάκης, «Το πορτρέτο» (1996)
Από την ίδια ατμόσφαιρα, μοιάζει βγαλμένη η κουλουριασμένη φιγούρα του Χρήστου Μαρκίδη. Μεγάλος ζωγράφος, εξίσου μεγάλος ποιητής, είναι ένας δημιουργός που συνομιλεί με την παράδοση, αλλά και με τα σύγχρονα τεχνοτροπικά ρεύματα. Ζωγραφισμένο το 2005 με μολύβια επάνω σε ύφασμα, βγαίνει στα 1.400 ευρώ (λαχνός 41).
Χωρίς τίτλο έργο του Χρήστου Μαρκίδη, φιλοτεχνημένο το 2005
Στις νεότερες γυναίκες ζωγράφους μας που βρίσκουν τη θέση τους στα εικαστικά μας πράγματα – πρόσφατα ανέλαβε κι εργαστήριο στην ΑΣΚΤ – είναι η Μανταλίνα Ψωμά. «Το υπνοδωμάτιο» (2006) με τον σκοτεινό ρεαλισμό και τη σιωπηλή, αλλά γεμάτη ένταση ατμόσφαιρά του, είναι χαρακτηριστικό δείγμα του εικονογραφικού της κόσμου. Πιο μεγάλο σε διάσταση εκτιμάται από 3.000 έως 4.000 ευρώ (λαχνός 40).
Μανταλίνα Ψωμά, «Το υπνοδωμάτιο» (2006)
Ένα όνομα που εκπροσωπεί τη γενιά του στις εγχώριες αλλά και σε πωλήσεις του εξωτερικού, είναι αυτό του Αλέξανδρου Ψυχούλη. Καθηγητής στο Βόλο, αλλά με έργο που προβάλλουν μεγάλοι συλλέκτες και ιδρύματα, ο Ψυχούλης έχει κατακτήσει στέρεη θέση στους «εμπορικούς» καλλιτέχνες μας. Από τη συλλογή του Χ.Π. βγαίνει έργο του στη διάσταση των (40x40 εκ.) με αρχική τιμή τιμή τα 1.400 ευρώ (λαχνός 55).
Χωρίς τίτλο έργο του Αλέξανδρου Ψυχούλη, φιλοτεχνημένο το 2013
Δάσκαλος κι ο Πάνος Κοκκινιάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η «Αλίκη», έργο του 2002, εκτιμάται από 2.000 - 3.000 ευρώ κι είναι από τα πολύ όμορφα της συλλογής (λαχνός 61).
Η δημοπρασία θα γίνει τη Δευτέρα 1η Απριλίου, στις 19:00, στο φουαγιέ του Θεάτρου Παλλάς. Μπορείτε να δείτε τα έργα του καταλόγου εδώ.
Γράφει o Γιώργος Μυλωνάς
Πηγή: Liberal.gr