Quantcast

Art Athina 2020 Goes Virtual

20 Οκτ 2020
Art Athina 2020 Goes Virtual

Άρθρο: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΤΟΥΡΟΥ

 

Ακολουθώντας την τάση και την ανάγκη της εποχής, η Art Athina φέτος παίρνει ψηφιακή μορφή και διατηρεί την επαφή με το φιλότεχνο κοινό και τους συλλέκτες. Τα booths ψηφιοποιούνται και μετονομάζονται σε Viewing Rooms, ενώ 59 γκαλερί, 300 καλλιτέχνες και 970 έργα τέχνης ανοίγονται στις οθόνες μας και μας καλούν να παρακολουθήσουμε τη σύγχρονη εικαστική σκηνή από την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Η εμπειρία, ευτυχώς, δεν σταματάει στην οθόνη, καθώς μπορούμε να επισκεφτούμε τις γκαλερί που συμμετέχουν, κατά τη διάρκεια των Gallery Walks (13-20/10/2020), για να γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες από κοντά και να παρατηρήσουμε τα έργα τέχνης που μας ενδιαφέρουν. Φυσικά, από τον θεσμό δεν λείπουν οι ομιλίες, η Performance και τα videos.

Η νέα προσέγγιση της Art Athina έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Στα θετικά σημειώνω την προσβασιμότητα της πλατφόρμας, την επίσκεψη χωρίς χρέωση και φυσικά τη δυνατότητα αγοράς από απόσταση, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει αυξημένο κοινό και συλλέκτες εντός και εκτός συνόρων, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε διεθνείς διοργανώσεις όπως το Frieze και η Art Basel.

Στα αρνητικά χρεώνω την απουσία τιμών πώλησης, στοιχείο που προσεγγίζεται έμμεσα κάνοντας κλικ στο inquire, και τη μέτρια ανάλυση φωτογραφιών των έργων τέχνης, η οποία δεν επιτρέπει την “ανάγνωση” της υφής και των υλικών. Έτσι, για τους υποψήφιους αγοραστές, η επίσκεψη στην γκαλερί καθίσταται μάλλον αναγκαία.

Τα ερεθίσματα είναι πολλά, όμως κατάφερα να ξεχωρίσω αρκετά έργα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Εδώ σημειώνω τα αγαπημένα μου:

Διάρκεια: 16-31 Οκτωβρίου #MustSee

Πηγή: ΑΘΗνεα