8 πίνακες βγαίνουν στο δρόμο για να διαδηλώσουν
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Σύνταξη «Τα Νέα της Τέχνης Team»
Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εν μέσω lockdown σήμερα και φαίνεται ότι ένας ασφαλής τρόπος για να διαδηλώσουμε είναι μέσα από έργα τέχνης.
Έτσι, επιλέξαμε οκτώ χαρακτηριστικούς πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που αποτύπωσαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τον αντίκτυπο που είχαν στην εποχή τους οι κοινωνικές αναταραχές.
Ξεκινώντας επάνω από το Die (1967) της Faith Ringgold, από τη σειρά «American People», η οποία απεικονίζει φυλετικές αντιπαραθέσεις μεταξύ λευκών και μαύρων, κάθε έργο ξεχειλίζει από την ένταση και τον παλμό των ανθρώπων που αγωνίζονται στο δρόμο, αλλά και τη βίαιη καταστολή τους από τους – όποιους – απέναντι.
Andy Warhol, Little Race Riot, 1964
Μια από τις μεταξοτυπίες που έφτιαξε ο Γουόρχολ με αφορμή μια σκηνή από ειρηνική διαδήλωση που διαλύθηκε από την αστυνομία.
Παραχώρηση Vergos Auctions © The Estate of Alexis Akrithakis
Αλέξης Ακριθάκης, μακέτα εξωφύλλου για το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, 1968
Γράφει ο καλλιτέχνης για τη σύλληψη του τη βραδιά του Πολυτεχνείου: «Στην ομάδα αστυφυλάκων που με παραδώσανε για τη μεταφορά, συναντώ παιδικό φίλο (αστυφύλακα). Μαζί παίζαμε μπάλα με την παραγεμισμένη κάλτσα, αν σας λέει τίποτα αυτό, και μέχρι πριν λίγες μέρες από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου με θαύμαζε. Η συμπεριφορά του -δε θέλω τώρα να εξιστορήσω με λεπτομέρειες- ήτανε πρώτα μια χοντρή ροχάλα στα μούτρα, συνοδευόμενη με το ίδιο υβρεολόγιο που περίμενε όλους μας, και με δυο φάπες που με βρήκανε στον ώμο. Βέβαια στην Ασφάλεια οι χριστοπαναγίες ήτανε πολύ περισσότερες από τις εικόνες που υπήρχαν κρεμασμένες στους τοίχους».
Δημήτρης Μυταράς, Διαδήλωση, 1968
Το έργο χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο στο άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου «Χρονικό», σε στίχους Κ.Χ. Μύρη.
Raeford Liles, Riot #3, 1968-69
Ο καλλιτέχνης το ζωγράφισε σε μια εποχή που φούντωνε το αντιπολεμικό κίνημα, όσο και το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων. Στον συγκεκριμένο πίνακα αποτυπώνει μια σκηνή ταραχών στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα.
Leslie Machinist, Riot, 1988 (από τη συλλογή του Smithsonian American Art Museum)
Κώστας Τσώλης, Προπύλαια, 2011 – 2012
Αποτύπωση σε ακρυλικό, χρώμα αλουμινίου και λάδι, των μεγάλων αντιμνημονιακών διαδηλώσεων.
Titus Kaphar, Yet Another Fight for Remembrance, 2014
Δημιουργημένο για τα γεγονότα της πόλης Φέργκιουσον του Μισούρι μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από αστυνομικό.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Σύνταξη «Τα Νέα της Τέχνης Team»