Γνωριμία με τους Δασκάλους της νεοελληνικής τέχνης στην Αθηναΐδα
Γράφει ο Γιώργος Μυλωνάς
Πηγή: LIBERAL
Η χειμωνιάτικη δημοπρασία του Βέργου, εκτός από περιζήτητα έργα μεγάλης αξίας, φέρνει στο αθηναϊκό κοινό μία έκθεση αξιώσεων. Όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, ο οίκος «επιστρέφει» στον Βοτανικό και την Αθηναΐδα, με ένα εντυπωσιακό σύνολο, κυρίως, από έργα ζωγραφικά και λιγότερα γλυπτά που φέρουν την υπογραφή κορυφαίων ονομάτων της εγχώριας εικαστικής σκηνής.
Σπουδαίοι δάσκαλοι του 19ου και 20ου αιώνα όπως ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Φώτης Κόντογλου και ο Γιώργος Μπουζιάνης εκπροσωπούνται με μνημειακές συνθέσεις που θα μπορούσαν να έχουν θέση στα μεγάλα μουσεία. Κοντά τους, συναντούμε έργα πνοής από σύγχρονους δημιουργούς που δείχνουν άξιοι συνεχιστές τους, ενώ το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού θα μονοπωλήσουν οι «διεθνείς» μας, Παύλος, Χρύσα, Στίβεν Αντωνάκος και Λουκάς Σαμαράς. Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο πανόραμα από σημαντικά έργα τέχνης που έχουμε την ευκαιρία να δούμε μόνο το τριήμερο 6-8 Δεκεμβρίου πριν χτυπήσει το σφυρί του Ανδρέα Βέργου και τα έργα πάρουν το δρόμο σε ιδιωτικές συλλογές.
Από τους Δασκάλους, ο Μιχάλης Οικονόμου (1888-1933) υπήρξε τοπιογράφος μεγάλης ευαισθησίας. Το χρώμα του, σαν μαγνάδι που τυλίγει τις επιφάνειες, ανάγει τη ζωγραφική σε απόλυτη αξία. Όπως στα περισσότερα έργα του, έτσι κι εδώ θέλησε ν’ αποδώσει την ατμόσφαιρα παράκτιων κτισμάτων με λυρισμό και εσωτερικότητα. Το πλάσιμο του υλικού του προοιωνίζει την αφαίρεση. Το «Σπίτι στην ακρογιαλιά» έχει αρχική τιμή τις 30.000 ευρώ (λαχνός 39).
«Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα, νομίζουν ότι ζωγραφική είναι αυτό που παριστάνει· ακόμη κι αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στο μοντέλο, είμαστε πιστοί στην εικόνα που έχουμε για το μοντέλο», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Γιάννης Τσαρούχης. Καμωμένο με παστέλ σε χαρτί, το έργο δε φέρει απλώς την υπογραφή, αλλά καθρεφτίζει το ιδιαίτερο βλέμμα ενός δημιουργού που καθόρισε σε σημαντικό βαθμό τα αισθητικά κριτήρια της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής. Το πορτρέτο του νεαρού «Νταβίντ» εκτιμάται από 4.000 – 6.000 ευρώ (λαχνός 60).
Μια νεκρή φύση που απηχεί το ύφος του μεγαλύτερου εν ζωή καλλιτέχνη στην Ελλάδα, βγαίνει στη δημοπρασία με αρχική τιμή τις 8.000 ευρώ. Ο Αλέκος Φασιανός, μέσα από το καθαρό και ενιαίο χρώμα, το ελεύθερο και δεξιοτεχνικό σχέδιο, καταλήγει σε προσωπικές διατυπώσεις, αναγνωρίσιμες σε όλο το φιλότεχνο κοινό. «Η λάμπα» (λαχνός 1906) χρονολογείται από το 1978.
Κι αν ο Φασιανός είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους ζωγράφους, τότε ο Γιώργος Ζογγολόπουλος – με την εξαίρεση του διεθνούς Τάκι - κατέχει τον τίτλο του πιο γνωστού Έλληνα γλύπτη με σημαντική θέση στο δημόσιο χώρο του τόπου. Κοσμαγάπητος για τις «ομπρέλες» του, ο καλλιτέχνης εκπροσωπείται με τη «Σύνθεση», έργο του 1965 (λαχνός 52), με αρχική τιμή τις 7.000 ευρώ.
Όποιος παρακολουθεί τις εγχώριες δημοπρασίες, διαπιστώνει πως τα προσφερόμενα έργα του γλύπτη είναι περιζήτητα και μάλιστα πετυχαίνουν υψηλές τιμές. Από τους Έλληνες γλύπτες μας ο Ζογγολόπουλος έχει σταθερά ανοδική εμπορική αξία, ανάλογη με αυτή που καταγράφει στους ζωγράφους μας ο Φασιανός.
Εξίσου μεγάλη πορεία έχει διαγράψει ο Σωτήρης Σόρογκας, ένας άλλος μεγάλος δάσκαλος της σύγχρονης ελληνικής τέχνης που μετέφερε εικόνες σπάνιας δύναμης. Πέτρες, πηγάδια, άλογα στο τελάρο του ανοίγουν μια καταβύθιση στο είναι των ανθρώπων και μια διαρκή αποτύπωση υψηλού ήθους. Οι δε λαμαρίνες του συμπυκνώνουν τον χρόνο αυτοπροσώπως. Το ίδρυμα Γουλανδρή του ετοιμάζει μεγάλη αφιερωματική έκθεση πριν τις γιορτές στο Παγκράτι, με έργα μνημειακά όπως αυτό της δημοπρασίας. Οι «Σκουριασμένες λαμαρίνες» ξεκινούν στις 5.000 ευρώ (λαχνός 109).
Ίσως είναι ο νεότερος της δημοπρασίας, σίγουρα όμως δεν είναι πρωτόβγαλτος. Ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης (γ. 1974), αγαπητός πια στους συλλέκτες μας, έχει ξαναβγεί στις εγχώριες δημοπρασίες με μεγάλη επιτυχία. Ο μικροσκοπικός σε μέγεθος «Τσολιάς» είναι ένα μεγάλο έργο που φανερώνει τις σχεδιαστικές αρετές και την τέχνη του Μπιτσάκη (λαχνός 132, εκτίμηση 3.000 – 4.000). Είναι βέβαιο πως ο δρόμος του είναι μακρύς και η αξία του στις πωλήσεις θα είναι ανοδική.
Η δημοπρασία πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30 μμ στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΙΣ. Η τριήμερη έκθεση των έργων θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο 6-8 Δεκεμβρίου και είναι ανοιχτή για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιηγηθούν στο vergosauctions.com
Γράφει ο Γιώργος Μυλωνάς
Πηγή: LIBERAL