Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Έκθεση με «Βιβλία της Μικρασίας»

21 Δεκ 2022
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Έκθεση με «Βιβλία της Μικρασίας»

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πολιτισμικές διαδρομές του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, 1764-1922.

«Βιβλία της Μικρασίας» παρουσιάζει σε ομώνυμη έκθεση η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη από τις 14 Δεκεμβρίου. Με εκθέματα από τη σπουδαία της συλλογή μικρασιατικών εκδόσεων, χειρογράφων και τεκμηρίων από το 1764 έως το 1922, η έκθεση εστιάζει στη γεωγραφική διασπορά των ελληνικών τυπογραφείων με επίκεντρο τη Σμύρνη (η «Σμυρναϊκή Βιβλιογραφία» καταγράφει πάνω από 2.000 εκδόσεις), καθώς επίσης τις Κυδωνιές και την Τραπεζούντα.

Χάρτης τοῦ Ὀθωμανικοῦ Κράτους κατὰ τὸν Στέϊνον, σχεδ. ὑπὸ Κ. Κόλμανν. Ἐν Ἀθήναις: Χριστοδούλου, 1861.

Πραγματοποιείται μέσα στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Χάρτες, ιστορικά και γεωγραφικά βιβλία του 19ου αιώνα, σπανιότατες καραμανλίδικες και φραγκοχιώτικες εκδόσεις, καθώς και λεξικά παρουσιάζουν τους ανθρώπους της πολυπολιτισμικής Μικράς Ασίας, Λειτουργικά και θεολογικά βιβλία με κορυφαία την Ακολουθία του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Συμεών, το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στη Σμύρνη το 1764, μαρτυρούν την έντονη θρησκευτική δραστηριότητα των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

Dames Grecques de Smyrne [Ελληνίδες της Σμύρνης]. Λιθογραφία του Jean Marie Mixelle. Τέλη 18ου αιώνα.

Μια ευρεία γκάμα μυθιστορημάτων ή θεατρικών έργων σηματοδοτούν ένα έντονο λογοτεχνικό ενδιαφέρον. Ξεχωριστή ενότητα αφιερώνεται στην εκπαίδευση, ηθικοπλαστική και μη, των γυναικών, με πρώτο χρονολογικά τη μετάφραση από τη λόγια Ευανθία Καΐρη, του γαλλικού έργου του Bouilly Συμβουλαί προς την θυγατέρα μου, αλλά και ο περιοδικός τύπος της εποχής, που δείχνει την εξέλιξη της θέσης της γυναίκας και την πορεία προς τη νεωτερικότητα.

Κόλπος της Σμύρνης. Pitton de Tournefort, Relation d’un voyage du Levant. Λονδίνο, 1718.

Μοναδικά ιστορικά τεκμήρια της εποχής που αποκτήθηκαν πρόσφατα συμπληρώνουν το πανόραμα της εποχής: το χειρόγραφο σημειωματάριο ενός δάσκαλου που μαθήτευσε στη Σχολή των Κυδωνιών, το λεύκωμα ενός Σμυρνιού εφήβου, το ημερολόγιο ενός στρατιώτη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από την Καταστροφή της Σμύρνης του σκηνοθέτη Ελία Καζάν.

Ἀκολουθία τοῦ Ὁσίου καὶ Θεοφόρου Πατρὸς ἡμῶν Συμεὼν τοῦ Νέου καὶ Θαυματουργοῦ. Ἐν Σμύρνῃ: Παρὰ Μάρκῳ, 1764.

Την έκθεση επιμελείται η Ειρήνη Σολομωνίδη, επικεφαλής βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ