Quantcast

O Γιάννης Γαΐτης και η ουσία του απρόσωπου

23 Μαρ 2023
O Γιάννης Γαΐτης και η ουσία του απρόσωπου

Γράφει η Ιωάννα Γκομούζα
Πηγή: ATHENS VOICE

Πάνω από 100 έργα του γνωστού ζωγράφου ξεδιπλώνουν την καλλιτεχνική διαδρομή του έναν αιώνα από τη γέννησή του.

Aντλούσε έμπνευση από την καθημερινότητα και, με το χαρακτηριστικό του εκφραστικό ιδίωμα, προσέγγιζε με σαρκασμό και χιούμορ το πρότυπο του εφησυχασμένου ανθρώπου, που επιζητεί μια ζωή χωρίς μεγάλες ευθύνες και θυσίες, χωρίς εξάρσεις και πάθη. Εκατό χρόνια από τη γέννηση τού Γιάννη Γαΐτη (1923-1984) –και 17 από την αναδρομική στο Μουσείο Μπενάκη– τα διάσημα ανθρωπάκια του θα παρελαύνουν στην έκθεση με τίτλο «Η ουσία του απρόσωπου» που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε συνεργασία με την κόρη του ζωγράφου, Λορέττα.

Ο Γιάννης Γαΐτης μπροστά από έργο του

Ο Γιάννης Γαΐτης μπροστά από έργο του

«Η ανθρωπογεωγραφία της καθημερινότητας του Γαΐτη, με εκατοντάδες “Ανθρωπάκια”, που άλλοτε τα συναντάμε στην επιφάνεια μιας κονσέρβας και άλλοτε βγαίνουν μέσα από αυτή, αποτυπώνουν το προσωπικό του ύφος», σημειώνει ο επιμελητής του αφιερώματος, Τάκης Μαυρωτάς, και συνεχίζει: «Ο ίδιος έχεις την αίσθηση ότι επιθυμεί να έχει το δικό του διάλογο με την pop art. Είναι Έλληνας, βαφτισμένος στο Αιγαίο και, με τη δική του αμεσότητα, δίνει τις απαντήσεις του στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας. Τα ανθρωπάκια του ταξιδεύουν στο μακρινό χθες, στο αρχαίο μας παρελθόν, σαν να ζητούν να ταυτίσουν την οντολογική τους παρουσία με την ιστορία ή να αισθανθούν την αναγκαιότητά της, φτιάχνοντας, με τα σώματά τους, τη δική του Ακρόπολη».

Γιάννης Γαΐτης, "Μοτοσυκλετιστής"

Γιάννης Γαΐτης, "Μοτοσυκλετιστής". Συλλογή Εθνικής Τράπεζας

Καλύπτοντας τη δημιουργική του πορεία από το 1944, με την περίφημη «Αυτοπροσωπογραφία», έως το τέλος της δράσης του, περιλαμβάνει πάνω από 100 έργα από σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Δημιουργίες γνώριμες όπως οι «Σειρήνες - Οδυσσέας», «Ω! Θεοί», «Οι Συμπληγάδες», «Παρέλαση», «Μοτοσικλετιστής», συνθέσεις του με έντομα, αλλά και τις πιο πρώιμες ρεαλιστικές αυτοπροσωπογραφίες και τα αποδοσμένα με κυβιστική και σουρεαλιστική διάθεση πορτρέτα οικείων του. Στη διαδρομή θα συναντήσουμε επιπλέον τα αινιγματικά κολάζ και έργα από γύψο, πολυεστέρα και ορείχαλκο της συντρόφου του Γαβριέλλας Σίμωσι με την οποία εργάστηκαν στο Παρίσι – μια ματιά στον ονειρικό κόσμο της γλύπτριας που βρίσκεται σε αντιθετική τροχιά με το έργο του Γαΐτη.  - Ιωάννα Γκομούζα

INFΟ:
Γιάννης Γαΐτης, H ουσία του απρόσωπου
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Κολωνάκι
Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου - 28 Μαΐου
Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00

Γράφει η Ιωάννα Γκομούζα
Πηγή: ATHENS VOICE