Quantcast

Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης: Ελεύθερη online πρόσβαση σε 458 ελληνικά περιοδικά του 19ου και 20ού αιώνα

24 Νοε 2020
Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης: Ελεύθερη online πρόσβαση σε 458 ελληνικά περιοδικά του 19ου και 20ού αιώνα

Σπάνια ελληνικά περιοδικά του 19ου και του 20ου αιώνα ξεδιπλώνονται ελεύθερα στο αναγνωστικό κοινό σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, η ελεύθερη πρόσβαση χωρίς οποιαδήποτε χρέωση ή πολύπλοκη διαδικασία, αφορά μια εξαιρετικά σημαντική ψηφιακή συλλογή, με 458 τίτλους σπάνιων ελληνικών περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα, σε 25.648 τεύχη συνολικά.

Ορισμένα από αυτά είναι μοναδικά αποκτήματα της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ, η οποία και τα ψηφιοποίησε.

Τα περιοδικά ήρθαν στην αρχική τους μορφή από λυτά φύλλα σε τεύχη, ενώ έγινε και η επεξεργασία οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων, για να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση τους πραγματοποιήθηκε από το γραφείο ψηφιοποίησης και Αρχείων της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αρχικά η πρόσβαση γίνεται ΕΔΩ. Στη συνέχεια ο κάθε τίτλος συνδέεται με την αντίστοιχη εγγραφή του Ηλεκτρονικού Καταλόγου της Βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ (OPAC), για να είναι εφικτή η απευθείας πρόσβαση.

Το ψηφιακό απόθεμα φιλοξενείται στο Ιδρυματικό Αποθετήριο της ΒΠΚ με την ονομασία ΛΗΚΥΘΟΣ (Λημματολόγιο Ηλεκτρονικών Κυπριακών Θεματικά Οργανωμένων Συλλογών). Δείτε την ψηφιακή συλλογή ΕΔΩ.

Το ΕΛΙΑ έχει ψηφιοποιήσει 9.122 τίτλους βιβλίων, 2.324 τίτλους περιοδικών και εφημερίδων, 440 τίτλους ημερολογίων του 19ου και του 20ού αιώνα. Στόχος του είναι η ελεύθερη διάθεση του υλικού στο ερευνητικό κοινό και η συνέχιση της ψηφιοποίησης των συλλογών του.

Στον Ηλεκτρονικό Kατάλογο της Βιβλιοθήκης ΕΛΙΑ (OPAC), μπορεί κανείς να δει το υλικό που φυλάσσεται σε αυτή με την ένδειξη τι είναι ψηφιοποιημένο και τι όχι.

 

Πηγή: Portraits