Quantcast

Η Τζια του Αλέκου Φασιανού: Στο σπίτι που ζωγράφιζε και μαγείρευε ψάρια -Ανοίγει για το κοινό

26 Σεπ 2022
Η Τζια του Αλέκου Φασιανού: Στο σπίτι που ζωγράφιζε και μαγείρευε ψάρια -Ανοίγει για το κοινό

Πηγή: iefimerida

Ο Αλέκος Φασιανός βρέθηκε στη Τζιά την άνοιξη του 1967. Ένα μέρος ακόμα παρθένο, γεμάτο ιστορία, με πολλές εικόνες και αυθεντικούς ανθρώπους.

Η Κέα, η Τζιά, είναι ένα νησί με το οποίο ο Αλέκος Φασιανός συνδέθηκε στενά, εφτιαξε με ιδιαίτερη φροντίδα το καταφύγιό του όπου δούλευε κάτω από τον ήλιο όταν γύριζε από το Παρίσι, αγάπησε τους ανθρώπους του και διακόσμησε το δημόσιο χώρο του.

Ο Αλέκος Φασιανός ήταν επίτιμος δημότης στη Τζια και φιλοτέχνησε πολλές από τις σκεπαστές καμάρες του νησιού.

«Με αμεσότητα, ερωτεύτηκε τη Χώρα του νησιού, την Ιουλίδα, για τη γραφική και ιστορική της τοποθεσία. Οι ντόπιοι αγκάλιασαν τον Αλέκο Φασιανό και άρχισε μια φιλία μεταξύ τους μετά από συζητήσεις για τον κοινό τόπο, τις συνήθειές τους και τη δουλειά τους. Ήταν ένα από τα λίγα νησιά των Κυκλάδων με εύφορες εκτάσεις γης, κτηνοτροφία και βυρσοδεψεία, ακόμη και εργοστάσιο σμάλτου! Ήταν αυτάρκης η Τζια και αυτό του άρεσε του Φασιανού», όπως ανέφερε σε κείμενό της η σύζυγός του Μαρίζα Φασιανού.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Αλέκος Φασιανός αγόρασε ένα μικρό σπίτι, τυπικό της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με πλούσιες καμπύλες ντυμένες με λευκό αμίαντο, παραδοσιακή στέγη και με θέα το Αιγαίο από τα μικρά του παράθυρα.

Στη Τζια ο Φασιανός πήγαινε να ζωγραφήσει, να μαγειρέψει ψάρια

«Στο σπίτι στη Τζια ο Φασιανός πήγαινε τα καλοκαίρια, αμέσως μετά την επιστροφή του από το βροχερό Παρίσι, για να απολαύσει τον κυκλαδίτικο ήλιο που αγαπούσε.

Πήγαινε εκεί να ζωγραφίσει, να μαγειρέψει ψάρια, από αυτά που έπιανε, για να φιλοξενήσει τους φίλους και θαυμαστές του που ήθελαν να τον δουν στην πράξη της δημιουργίας… άλλοτε ζωγραφισμένα έργα, άλλοτε λειτουργικά αντικείμενα, παιχνίδια, γλυπτά και οτιδήποτε άλλο με τα πιο απλά υλικά».

Ανοίγει για το κοινό το θερινό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Αυτός ακριβώς ο χώρος, το σπίτι του Αλέκου Φασιανού στη Τζια εκεί όπου περνούσε ατέλειωτες ώρες μέσα στο ατελιέ του, ανοίγει για το κοινό την Κυριακή 10 Ιουλίου. Το Athens Design Forum και το Alekos Fassianos Estate μάς προσκαλούν αυτό το καλοκαίρι στο θερινό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού στην υπέροχη Τζιά. Είναι η  στιγμή που ανοίγει για μικρούς και μεγάλους το σπίτι και εργαστήριο του ζωγράφου στη χώρα του νησιού, την Ιουλίδα.

«Ο Αλέκος Φασιανός ήταν συνεχώς ενθουσιασμένος από κάτι μέσα στη «φωλιά» του. σ' αυτό το σπιτικό μέρος, όπου, όταν κουραζόταν και είχε ανάγκη από ξεκούραση, ξάπλωνε στο λιτό, μικρό κρεβάτι με τα υφαντά λινά. Ήταν ταπεινός, απλός, όπως και οι χώροι του. Όλα ταυτόχρονα, από τα έπιπλα μέχρι το κουρτινόξυλο, του χεριού του. Η ταυτότητά του αποκαλύπτεται παντού. Το μεγαλείο της δημιουργικότητάς του –το μεγαλείο– που αφήνει το προσωπικό του στίγμα στην αιωνιότητα», τονίζεται τόσο παραστατικά στο κείμενο της Μαρίζας Φασιανού.

Κυριακή 10 Ιουλίου | Εγκαίνια, ανοίγει το θερινό ατελιέ, το σπίτι του Αλέκου Φασιανού για το κοινό, 10:30 π.μ. - 19:00 μ.μ
Η Τζια του Αλέκου Φασιανού: Στο σπίτι που ζωγράφιζε και μαγείρευε ψάρια -Ανοίγει για το κοινό - iefimerida.gr

Πηγή: iefimerida